Fremtidsklima viktigere enn nåtidsklima
En undersøkelsen blant norske kommuner viser at 82% synes fremtidsklima er like viktig eller viktigere enn nåtidsklima, i forbindelse med klimatilpasningsarbeid.
Undersøkelsen ble stilt til norske kommuner og omhandlet kommunenes arbeid med klimatilpasning. I et av spørsmålene ble det spurt hvilket tidsperspektiv som ligger til grunn for arbeidet med klimatilpasning i kommunen. Svarene viser at 42% av kommunene mener fremtidsklima er en større påvirkningskraft i arbeidet med klimatilpasning enn det nåtidsklima er. Til sammenligning svarer 18% at nåtidsklima er viktigere.
Like viktig for noen kommuner
Det var flere at kommunene som svarte at fremtidens konsekvenser av klimaendringer er like viktige som konsekvensene av klimaendringer slik de oppleves i dag. Denne gruppen utgjør 40% av kommunene.
- «Hvilket tidsperspektiv ligger til grunn for klimatilpasningsarbeidet i kommunen?»
- «Konsekvenser av klimaendringer, slik de oppleves i dag (basert på observasjoner og erfaringer)?»
- «Konsekvenser av klimaendringar i fremtiden (basert på fremskrivinger, f.eks. fylkesvise klimaprofiler)?»
- De som ga svaralternativene lik gradering er kategorisert som «Fremtidsklima og nåtidsklima like viktig»
- De som ga det første svaralternativet høyere gradering enn det andre er kategorisert som «Nåtidsklima viktigere enn fremtidsklima»
- De som ga det andre svaralternativet høyere gradering enn det første er kategorisert som «Fremtidsklima viktigere enn nåtidsklima»
Både nåtids- og fremtidsklima legges til grunn
Ved gradering av svaralternativene, svarer nesten 90% at både konsekvenser av klimaendringer, slik de oppleves i dag, og konsekvenser av klimaendringer i fremtiden i meget stor, stor eller noen grad ligger til grunn for klimatilpasningsarbeidet i kommunen.
Videre svarer 58% at konsekvenser av klimaendringer i fremtiden i meget stor eller stor grad ligger til grunn for arbeidet. For konsekvenser av klimaendringer, slik de oppleves i dag, svarer 41% det samme.
Klimamonitor kommune
Disse resultatene er samlet inn i september og oktober 2021, gjennom en spørreundersøkelse til norske kommuner. Spørsmålene handlet om hvordan kommunene arbeider med klimatilpasning.
Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag fra KS (Kommunesektorens interesseorganisasjon). Målet er å utvikle kunnskap som kan bidra til å nå målene i grunnlagsdokumentet «Mange bekker små» fra KS Landsting i 2020.