Manglende engasjement blant politikerne

Kommunene har forbedret klimatilpasnings-arbeidet fra 2019 til 2020, men for mange kommuner eksisterer fortsatt en stor hindring; manglende tydelig engasjement fra politikerne i kommunen.

I november 2020 la CICERO frem en rapport som vurderte klimatilpasning i kommunene. Rapporten “Hvor godt er norske kommuner rustet for klimaendringer?” var bestilt av forsikringsselskapet If, og bygger på en spørreundersøkelse som ble sendt ut til alle norske kommuner.

112 kommuner deltok i undersøkelsen, og det store bildet er at arbeidet med klimatilpasning går fremover, men at det går sakte.

Lokalpolitisk vilje er avgjørende

Blant hindringene for arbeidet med klimatilpasning, peker kommunene på at administrasjonen ikke får tydelige signal fra kommunestyret om å prioritere klimatilpasning.

“Ansvarsfordeling og etablering av et tydelig mandat er en sentral suksessfaktor for et arbeid som går på tvers av kommuneorganisasjonen”, sier seniorforsker Marit Klemetsen ved CICERO Senter for klimaforskning.

Vedtak må til

Denne hindringen peker seg særlig ut blant kommuner som er kommet relativt kort i arbeidet med klimatilpasning. En av tre kommuner mangler vedtak i kommunestyret eller bystyret, eller forankring i klimatilpasningsarbeidet i andre vedtatte planer. Alle de største kommunen har et slikt vedtak, samtidig som bare to tredjedeler av store om mellomstore kommuner, og halvparten av de små, har det samme.

Blant kommunene som oppgir at de arbeider med klimatilpasning, har de som har forankret arbeidet på denne måten kommet vesentlig lengre enn de som arbeider med klimatilpasning uten en slik forankring. Lokal politisk vilje til å prioritere klimatilpasning og tydelig forankring spiller derfor en avgjørende rolle for at kommunene skal lykkes i arbeidet.

At det mangler politisk vilje på kommunenivå, kan man til dels kompensere for gjennom øremerkede midler til klima- og klimatilpasningstiltak og flere statlige krav og retningslinjer. For eksempel ønsker flere kommuner tydeligere krav og retningslinjer til private utbyggere.

Mangel på tid og ressurser

En annen kjent hindring blir også stadfestet i rapporten; mangle på ressurser, både økonomi og personal, i tillegg til mangel på tid og kapasitet. Dette kan til en viss grad løses ved at kommunene får økt tilskudd og mer hjelp til å gjennomføre tiltak. I tillegg peker CICERO-rapporten på forenkling av søknadsprosesser og rapportering som aktuelle grep.

Videre nevner flere kommuner at klimatilpasningstiltak ikke nødvendigvis må koste mye. Et eksempel kan være å bruke regulering for å hindre at et myrområde går til boligutbygging. Forskerne peker også på at flere kommuner kan dra nytte av å høste erfaringer fra andre kommuner som har lignende utfordringer.

Spørreundersøkelse om klimatilpasning
Undersøkelsen ble gjennomført som et samarbeid mellom CICERO og IVL Svenska Miljöinstitutet på oppdrag fra forsikringsselskapet If.

Spørreundersøkelsen ble gjennomført våren 2020, og ble besvart av 122 av landets 356 kommuner

 
 

 
Forrige
Forrige

Fremtidsklima viktigere enn nåtidsklima

Neste
Neste

Norske konsulenter har tilstrekkelig kunnskap