
Våre siste analysar, nyhende og oppdateringar
Sammenslåingene positive for klimatilpasningsarbeidet
Både statsforvalterne og fylkeskommunene har merket en liten positiv endring i arbeidet med klimatilpasning etter sammenslåingene av kommuner.
Samspillet er spesielt viktig i arealplanleggingen
I gjennomsnitt 40% av konsulentene svarer at deres virksomhet i stor grad vurderer samspillet mellom klimatilpasningstiltak og andre viktige hensyn i sine prosjekt.
Administrativ ledelse har mer kunnskap enn politikerne
Kommunene mener de selv har et relativt godt kunnskapsnivå om klimaendringer som forventes å få lokale konsekvenser. Administrativ ledelse vurderes å ha mest kunnskap.
Ser klimatilpasning og klimagassutslipp i sammenheng
I gjennomsnitt svarer statsforvalterne og fylkeskommunene at de i stor grad ser hensynet til klimatilpasning og klimagassutslipp i sammenheng.
Over halvparten av oppdragsgivere er positive til konsulenters klimainitiativ
På spørsmål om barrierer for å gjennomføre klimatilpasningstiltak, svarer norske konsulenter at de største er knyttet til manglende økonomisk insentiv, lav kompetanse, fraværende initiativ og uklare krav.
Manglende samordning doblet siden 2017
Når kommunene ble spurt om barrierer i arbeidet med klimatilpasning var det stor enighet om hvilke to som er på topp.
Statsforvalter og fylkeskommune har lik tilnæring til klimatilpasning
Statsforvalterne og fylkeskommunene peker på de samme virkemidlene som viktigst i arbeidet med klimatilpasning.
Mangelfullt fokus på energiforsyning
Litt over halvparten av norske kommuner har gjennomført klimatilpasningstiltak knyttet til energiforsyning. På samme tid fastslår NVE et behov for økt klimatilpasning i kraftsektoren, i takt med den økende klimarisikoen.
Økonomi klart største barriere
På spørsmål om barrierer for å gjennomføre klimatilpasningstiltak, svarer norske konsulenter at de største er knyttet til manglende økonomisk insentiv, lav kompetanse, fraværende initiativ og uklare krav.
Uklar rollefordeling på fylkesnivå
Rollefordelinga mellom statsforvaltarane og fylkeskommunane er berre middels god på klimatilpassing, meiner dei sjølv.
Økt fokus på grenseoverskridende klimarisiko
Kommunene er mer bekymret enn før, for hvordan klimaendringer i andre deler av verden kan påvirke dem.
Regionreforma har styrka klimatilpassinga
Regionreforma har hatt positivt effekt på klimatilpassingarbeidet. Det meiner både statsforvaltarane og fylkeskommunane.
Konsekvenser knyttet til vann topper listen
De fire virkningene av klimaendringer norske kommuner anser å bli mest påvirket av, er alle knyttet til økte mengder vann.
Fremtidsklima viktigere enn nåtidsklima
En undersøkelsen blant norske kommuner viser at 82% synes fremtidsklima er like viktig eller viktigere enn nåtidsklima, i forbindelse med klimatilpasningsarbeid.
Manglende engasjement blant politikerne
Kommunene har forbedret klimatilpasnings-arbeidet fra 2019 til 2020, men for mange kommuner eksisterer fortsatt en stor hindring; manglende tydelig engasjement fra politikerne i kommunen.
Norske konsulenter har tilstrekkelig kunnskap
Norske konsulenter mener både dem selv og andre konsulentselskap har tilstrekkelig kunnskap og kompetanse om klimatilpasning.
Næringslivet har minst kunnskap
Sammenlignet med offentlig forvaltning, har næringslivet lavest kunnskapsnivå når det kommer til klimatilpasning.
Næringslivet stiller sjeldan krav til klimatilpassing
Samanlikna med offentleg forvaltning, stiller oppdragsgivarar frå det private næringslivet sjeldnare krav til at klimatilpassing skal inkluderast i konsulentoppdrag.
Stor tru på eiga evne til å tilpasse
Folk flest er samde i at dei sjølve kan bidra til å sikre seg og sin eigendom mot konsekvensar av klimaendringar. Berre omlag åtte prosent er usamde.
Legg ansvar på seg sjølv og næringslivet
Dei aller fleste meiner staten har ansvar for klimatilpassinga i Noreg, medan berre halvparten legg ansvaret på kommunane. Interessant nok meiner to av fem at dei sjølve og næringslivet må ta ansvar for klimatilpassing.