Økonomi er det største problemet – likevel betaler bøndene selv

Bøndene bruker egen innsats og egen lommebok for å ruste seg mot klimaendringer. Skal de øke innsatsen i takt med utfordringene, må bøndene ha mer å rutte med.

Det er konklusjonen bøndene kommer med selv i årets landbruksundersøkelse i Norsk klimamonitor.

De aller fleste som har gjennomført tiltak for klimatilpasning oppgir å ha finansiert dette kun ved eget arbeid og/eller ved hjelp av egne økonomiske midler. 64 prosent svarer at tiltakene krevde eget arbeid og egne økonomisk midler og 12 prosent at tiltakene bare krevde eget arbeid og ingen økonomiske utlegg.  

Av de som har mottatt støtte, svarer 17 prosent at de har mottatt under halvparten av de økonomiske utleggene i støtte, 4 prosent at de har mottatt om lag halvparten i støtte og bare 1 prosent at de har mottatt mer enn halvparten i støtte.

Landbruksdirektoratet har et Regionalt miljøtilskudd i jordbruket (RMP) som skal dekke også klimarådgivning og klimatilpasning. Flere kommuner minner hvert år om å søke slike midler. At ikke flere bønder oppgir at de benytter slike midler kan komme av manglende eller avslåtte søknader eller underfinansiering av tilskuddsordningen.

Mange gjør tiltak

2 av 3 bønder, 66 prosent, har gjennomført ett eller flere fullstendige klimatilpasningstiltak på gården. 24 prosent svarer at de bare har delvis gjennomført ett eller flere tiltak, mens 4 prosent svarer at de bare har planlagt ett eller flere tiltak på gården.

Bare 6 prosent av bøndene oppgir at de ikke har gjennomført eller planlegger å gjennomføre klimatilpasningstiltak.  

På tross av at bøndene gjør mye for å tilpasse seg et endret klima, er det nok mange som gjerne skulle gjort mer. På et annet spørsmål i undersøkelsen svarer halvparten av bøndene at norsk landbruk er dårlig forberedt på klimaendringene, og at store omstillingsprosesser må til for å møte utfordringene.

Disse spørsmålene ble stilt:

  • Hvilke av klimatilpasningene under har du enten gjennomført på ditt bruk eller vurdert å gjennomføre?
  • Hvordan finansierte du tiltaket/tiltakene du har gjennomført?
  • Hva trenger du for å bedre rusten gården mot fremtidens klimautfordringar? Oppgi de tre viktigste for deg.
    • Svaralternativene er gitt i figurene.
        Mellom 894 og 1012 bønder svarte på spørsmålene.

        Tiltakene koster

        For å styrke innsatsen, mener et flertall av bøndene at det er spesielt behov for generelt bedret økonomi (78 prosent) og økt støtte til drenering (55 prosent). 25 prosent mener at investeringsordninger for lettere maskinpark er et viktig tiltak. 19 prosent mener det samme om støtteordninger for dekk- og fangvekster.

        Behov for forbedret økonomi er et gjennomgående tema i norsk landbruk. Forskningen viser at bønder er avhengig av nye tilskudds- og støtteordninger for å gjennomføre klimatilpasninger og legge om til miljøvennlige produksjonsformer.

        Det er viktig å forstå hvorfor eksisterende støtteordninger i liten grad dekker klimatilpasningstiltak, ettersom bøndene etterlyser dette. Her er både Naturskadeordningen og Regionalt miljøtilskudd i jordbruket (RMP) relevant.

        Drenering viktigst

        Drenering er det vanligste tiltaket bøndene oppgir å allerede ha gjennomført helt eller delvis (68 prosent).

        Relativt få (2 – 29 prosent) oppgir å være helt ferdig med hvert av klimatilpasningstiltakene.  

        Mens landbruket har fått anbefalinger for tiltak mot klimaendringer, har få undersøkelser tatt for seg hvilke tiltak bøndene har eller planlegger å utføre. Forskning på tilpasningstiltak generelt viser at vannrelaterte tiltak koster mest.

        Klimamonitor Landbruk
        Spørsmålene i denne undersøkelsen handler om hvordan bøndene ser på og arbeider med klimaendringer og klimatilpasning.

        Dataene ble samlet inn av AgriAnalyse via en-postundersøkelse i oktober og november 2022. Det ble trukket et representativt utvalg fra Landbrukets Dataflyt og totalt 1022 personer ble intervjuet. Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer på +/- 1.4 – 3.2 prosentpoeng for hovedfrekvensene. Feilmarginene for undergrupper er noe større.

        Landbruksundersøkelsen er et samarbeid mellom Norce og Vestlandsforskning.

         

        Lisensiert under CC BY 4.0

        Fri bruk mot kreditering

         
         
         
         
         

         
        Forrige
        Forrige

        Korleis fordeler klimarisikoen seg i framtida?

        Neste
        Neste

        Fleire gir kommunane meir av ansvaret