Bøndene forventer mer regn, men også bedre vekstforhold

Perioder med mye regn vil påvirke driften mest de neste tiårene, mener norske bønder. Mange forventer også lengre vekstsesong, men det er store regionale forskjeller.

På spørsmål om hvilke naturhendelser som vil påvirke gårdsdriften mer de neste 10-20 årene, svarer nesten tre av fire (72 prosent) av bøndene perioder med mye regn. 47 prosent mener perioder med mye tørke vil få mer påvirkning, mens 44 prosent svarer mer ustabile vekstforhold.

Hele 42 prosent av bøndene svarer at lengre vekstsesong vil påvirke driften mer de kommende årene.

Svarene kommer fra årets landbruksundersøkelse i Norsk klimamonitor.

Regn har mest betydning

I likhet med den generelle befolkningen forventer norske bønder at det først og fremst er perioder med mye regn som vil påvirke gårdsdriften i fremtiden. Bønder fra gårder i alle landsdeler og størrelser nevner regn hyppigst.

Forskningen viser at landbruket i Norge er mer utsatt for langvarige regnperioder enn for eksempel tørke. I det relaterte prosjektet Climate Futures har vi intervjuet bønder i hele landet om klimaendringer og klimatilpasning. Bøndene forteller at det er spesielt vanskelig å tilpasse seg økt regn. Fuktige innhøstingsforhold påvirker kvaliteten og krever tilleggskostnader for tørking. Ved langvarige regnperioder til feil tid kan avlingen gå tapt.

Hvor alvorlig konsekvensene av klimaendringene vil være, og hvilke konsekvenser man vil påvirkes av, avhenger av hvor man bor og i hvilken grad man har mulighet til å tilpasse seg. I en rapport fra NIBIO skriver de at norsk landbruk kan forvente fra 30-120 dagers forlenget vekstsesong, og ca. 4,5 graders temperaturøkning (mest på vinteren). Samtidig er årsnedbøren forventet å øke med 18 prosent, og dager med kraftig nedbør og styrtregn med 19 prosent fram mot 2300.

Dette spørsmålet ble stilt:

  • Hvilke av naturhendelsene under tror du vil påvirke din gårdsdrift mer de neste 10-20 årene?
  • Svaralternativene er gitt i figurene.
      Respondentene kunne velge flere svaralternativ.
        1014 bønder svarte på spørsmålet.

        Regionale forskjeller

        Bøndene svarer ganske ulikt på disse spørsmålene etter hvor de bor. I Møre og Romsdal svarer hele 83 prosent at perioder med mye regn vil påvirke deres gårdsbruk mer de neste 10-20 årene. I Vestland er det 81 prosent som svarer det samme, og i Trøndelag og Nordland 80 prosent. I Innlandet er det derimot bare 60 prosent som mener at regn vil påvirke driften mer fremover.

        De regionale forskjellene er mye større blant de som svarer at perioder med mye tørke vil påvirke deres gårdsbruk de neste 10-20 årene. På den ene siden av skalaen er Viken, der 71 prosent av bøndene svarer at de forventer mer tørke, mens bare 7 prosent svarer det samme i Troms og Finnmark. I alle fylkene på Sør- og Østlandet svarer mer enn 50 prosent av bøndene at tørke vil påvirke deres gårdsbruk mer, mens i alle fylkene på Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge svarer mindre enn 40 prosent av bøndene det samme.

        Forventningene til lengre vekstsesong de neste årene, er også spredt. I Innlandet og Troms og Finnmark svarer 53 prosent av bøndene at de tror det blir lengre vekstsesong de nærmeste årene, mens bare 31 prosent av bøndene i Vestland svarer det samme.

        Klimamonitor Landbruk
        Spørsmålene i denne undersøkelsen handler om hvordan bøndene ser på og arbeider med klimaendringer og klimatilpasning.

        Dataene ble samlet inn av AgriAnalyse via en-postundersøkelse i oktober og november 2022. Det ble trukket et representativt utvalg fra Landbrukets Dataflyt og totalt 1022 personer ble intervjuet. Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer på +/- 1.4 – 3.2 prosentpoeng for hovedfrekvensene. Feilmarginene for undergrupper er noe større.

        Landbruksundersøkelsen er et samarbeid mellom Norce og Vestlandsforskning.

         

        Lisensiert under CC BY 4.0

        Fri bruk mot kreditering

         
         
         
         
         
         

         
        Forrige
        Forrige

        The geography of future climate risk [English version]

        Neste
        Neste

        Korleis fordeler klimarisikoen seg i framtida?