Over halvparten av oppdragsgivere er positive til konsulenters klimainitiativ

Norske konsulenter opplever at over halvparten av oppdragsgivere er positive til å inkludere klimatilpasning i oppdragene. Dette gjelder spesielt oppdragsgivere fra offentlig forvaltning.

I en undersøkelse ble konsulentene spurt om de oppfatter at oppdragsgivere stiller seg positive eller negative til at fysisk klimarisiko blir påpekt og at klimatilpasningtiltak blir inkludert som en del av prosjektet. I følge konsulentene, stiller over halvparten av oppdragsgiverne seg positive til initiativet.

For oppdragsgivere fra privat næringsliv svarer konsulentene at 54% av oppdragsgiverne stiller seg positiv. Tilsvarende tall for offentlig forvaltning er 67% for oppdragsgivere fra kommuner, 73% for oppdragsgivere fra fylkeskommuner og 68% for oppdragsgivere fra staten.

Videre svarer konsulentene at 27% av oppdragsgiverne fra privat næringsliv stiller seg negativ. Tilsvarende tall for offentlig forvaltning er 13% for oppdragsgivere fra kommuner og fylkeskommuner og 20% for oppdragsgivere fra staten. Dette viser at generelt stiller oppdragsgivere fra offentlig forvaltning seg mer positive til at fysisk klimarisiko blir påpekt og at klimatilpasningtiltak blir inkludert som en del av prosjektet, sammenlignet med oppdragsgivere fra privat næringsliv.

Flest oppdrag fra privat næringsliv

I samme undersøkelse ble konsulentene spurt hvor stor del av oppdragsporteføljen på klimatilpasning som kommer fra ulike sektorer/kunder. Her viser svarene at den største andelen kommer fra privat næringsliv, hvor 51% av konsulentene svarer at halvparten eller mer av oppdragsporteføljen kommer fra privat næringsliv.

For offentlig forvaltning er tallene noe lavere. 30% av konsulentene svarer at halvparten eller mer av oppdragsporteføljen kommer fra kommuner. Tilsvarende tall for resterende del av offentlig forvaltning er 13% fra fylkeskommuner, 7% fra statlig forvaltning og 16% fra statlig byggherre.

Disse spørsmålene ble stilt:
  • «I dette spørsmålet er vi interesserte i hvordan ulike oppdragsgivere oppfatter initiativ fra konsulent om å inkludere klimatilpasning i prosjekt. Etter din erfaring, stiller følgende oppdragsgivere seg stort sett positiv eller negativ til at fysisk klimarisiko blir påpekt og klimatilpasningstiltak inkludert som del i oppdrag?»
  • «Hvor stor del av oppdragsporteføljen på klimatilpasning i din virksomhet eller avdeling kommer fra følgende sektorer/kunder?»
For det første spørsmålet fikk respondentene fire svaralternativ:
  • «Oppdragsgivere fra det private næringslivet»
  • «Oppdragsgivere fra kommuner»
  • «Oppdragsgivere fra fylkeskommuner»
  • «Oppdragsgivere fra staten (f.eks. departement, direktorat, Statsforvalter)»
Respondentene kunne rangere svaralternativene på en sjupunktsskala fra «svært negativt» til «svært positivt». For presentasjon er «svært negativt», «negativt» og «litt negativt» slått sammen til «negativt», og «svært positivt», «positivt» og «litt positivt» slått sammen til «positivt». Resultat fra graderingen kan man finne i datasettet fra undersøkelsen. 82 svarte på spørsmålet, mellom 10-45 svarte «vet ikke».
For det andre spørsmålet fikk respondentene fem svaralternativ:
  • «Privat næringsliv»
  • «Kommuner»
  • «Fylkeskommuner»
  • «Statlig forvaltning (f.eks. departement, direktorat, etat, Statsforvalter)»
    Respondentene kunne rangere svaralternativene på en fempunktsskala fra «ingenting eller svært lite» til «alt eller nesten alt». 100 svarte på spørsmålet, mellom 5-17 svarte «vet ikke».

    Klimamonitor konsulent
    Disse resultatene er samlet inn i oktober 2021, gjennom en spørreundersøkelse til norske konsulenter. Spørsmålene handlet om hvordan konsulentene opplever klimatilpasningsarbeidet, oppdragsgivers kompetanse og initiativ, og i hvilken grad klimatilpasning er på dagsorden hos ulike oppdragsgivere.

    Dataene i konsulentundersøkelsen 2021 er samlet inn i samarbeid med Rådgivende Ingeniørers Forening og Norske arkitekters landsforbund.

    Lisensiert under CC BY 4.0

    Fri bruk mot kreditering

     
     
     
     

     
    Forrige
    Forrige

    Ser klimatilpasning og klimagassutslipp i sammenheng

    Neste
    Neste

    Manglende samordning doblet siden 2017