Behov for ressurser både på kommunalt og regionalt nivå
For å kunne gjennomføre arbeidet med klimatilpasning er det behov for mer ressurser. Dette gjelder både på kommunalt og regionalt nivå.
I en undersøkelse gjennomført blant norske kommuner kom det frem at de to største barrierene i arbeidet med klimatilpasning er knyttet til bemanning og økonomi. Svarene viser at det, i meget stor eller stor grad er knyttet barrierer til disse områdene i, henholdsvis, 74% og 70% av kommunene. Dette er en gjenganger for klimaarbeid i offentlig forvaltning. Når det jobbes mer med og gjennomføres flere klimatilpasningstiltak vil dette føre til et behov for mer ressurser, både i form av bemanning og økonomi. Dersom arbeidet øker raskere enn økning av ressurser, vil ringvirkningen av dette bli ressursmangel.
- I kommuneundersøkelsen: «Hva er barrierer i kommunens arbeid med klimatilpasning?»
Mangel på regionalt nivå
Dette samsvarer med resultatene fra regionsundesøkelsen. Her skriver de fleste (over 50%) av respondentene at mangel på ressurser enten i form av økonomi eller kapasitet er hovedutfordringen ved å gjennomføre klimatilpasningsarbeidet på en tilfredsstillende måte. Essensen av dette ble fanget i utdypingen til en av respondentene: «Ressurser, men det gjelder på alle fagområder».
Problemet med å finne ressurser gjelder altså både på kommunalt og regionalt nivå. Kommunen, Statsforvalteren og fylkeskommunen har en rekke oppgaver som skal håndteres. Klimatilpasning kommer på toppen av en allerede stor arbeidsmengde, noe som gjør det utfordrende å løse oppgavene godt nok.
Rapporten «Klimamonitor året 2021» er en sammenstilling av alle kvantitative undersøkelser som ble publisert på Norsk klimamonitor i løpet av året 2021. Målet med rapporten er å identifisere sammenhenger og motsetninger i samfunnets arbeid med klimatilpasning.