
Våre siste analysar, nyhende og oppdateringar
Kommunene opplever klimatilpasning som mer krevende enn før
På tross av at kommunenes innsats for å tilpasse seg klimaendringene er styrket, oppleves tilpasning mer utfordrende enn tidligere år, viser nye tall fra Norsk klimamonitor.
Kommunene ser sammenhenger mellom klimatilpasning og natur
En spørreundersøkelse viser at kommunene i større grad ser naturområder og biologisk mangfold i sammenheng med klimatilpasning enn tidligere.
Kommunerangeringen 2024
Hvor blir klimaendringene mest krevende? Hvem gjør mest innen klimatilpasning? Og hvem er utsatt for størst klimarisiko?
Kommunene gjør mer for å tilpasse seg klimaendringene
Ny spørreundersøkelse viser at kommunene gjør mer enn for tre år siden for å tilpasse seg klimaendringene innenfor alle undersøkte fagområder, selv om økningen er nokså beskjeden.
Trenger verktøy for vurdering av klimatilpasningsarbeidet
Direktoratene etterspør helhetlig måling og rapportering av innsatsen med klimatilpasning.
Direktoratene har tydelige roller i arbeidet med klimatilpasning
Direktoratene vi har spurt har generelt en klar forståelse av hvordan de skal arbeide med klimatilpasning fremover.
The geography of future climate risk [English version]
Who will be most affected by climate change in the future? Who is the most vulnerable? And who is doing the most to adapt?
Korleis fordeler klimarisikoen seg i framtida?
Hvem blir mest påvirket av klimaendringer i fremtiden? Hvem er mest sårbare for det som kommer? Og hvem gjør mest for å tilpasse seg?
Høgare ambisjonsnivå for klimatilpassing i kommunane
Ambisjonsnivået og viljen til å drive klimatilpassingsarbeid i kommunane har auka. Likevel er det barrierar som gjer at kommunane ikkje får gjort jobben på den måten dei vil.
Samanslåingane har gjort fylka betre på klimatilpassing
3 av 5 tilsette i fylka meiner at regionreforma har styrka arbeidet med klimatilpassing. Men kommunesamanslåingane har ikkje hatt like stor effekt, meiner dei.
Manglande samarbeid i staten er det største problemet
Staten samarbeider for dårleg på tvers av departement og direktorat. Det er den største barrieren for klimatilpassing, meiner tilsette hjå fylkeskommunane. Statsforvaltarane er ikkje heilt samde.
Webinar om fylkesundersøkinga i opptak
Torsdag 15. desember la Noradapt og Norsk klimamonitor fram resultata frå spørjeundersøkinga om klimatilpassing på fylkesnivå.
Klimakonsekvensar frå andre land kan bli den største trusselen
9 av 10 som jobbar i fylkeskommunane og statsforvaltarane meiner at grenseoverskridande klimarisiko kjem til å ramme oss hardt. Berre styrtregn blir sett på som meir sannsynleg.
Ulik oppfatning av samarbeidet
Statsforvalter og fylkeskommune har ulik oppfatning av samarbeidet knyttet til oppgavene med klimatilpasning i fylket.
Arbeidet med klima skjer oftest interkommunalt
Kommunen samarbeider interkommunalt over dobbelt så ofte som de samarbeider med næringslivet, innbyggerne og andre aktører.
Klimatilpasning blir prioritert på fylkesnivå
Klimatilpasning er en prioritert oppgave; Det sier både fylkeskommunen og beredskaps-, landbruks- og miljøvernavdelingen hos Statsforvalteren.
Kommunene ser behov for å styrke eget klimaarbeid
Over 80% av norske kommuner mener de i økt grad burde utvikle kompetansen sin i forbindelse med arbeidet de gjør med klimatilpasning.
Sammenslåingene positive for klimatilpasningsarbeidet
Både statsforvalterne og fylkeskommunene har merket en liten positiv endring i arbeidet med klimatilpasning etter sammenslåingene av kommuner.
Administrativ ledelse har mer kunnskap enn politikerne
Kommunene mener de selv har et relativt godt kunnskapsnivå om klimaendringer som forventes å få lokale konsekvenser. Administrativ ledelse vurderes å ha mest kunnskap.
Ser klimatilpasning og klimagassutslipp i sammenheng
I gjennomsnitt svarer statsforvalterne og fylkeskommunene at de i stor grad ser hensynet til klimatilpasning og klimagassutslipp i sammenheng.