Administrativ ledelse har mer kunnskap enn politikerne

Kommunene mener de selv har et relativt godt kunnskapsnivå om klimaendringer som forventes å få lokale konsekvenser. Administrativ ledelse vurderes å ha mest kunnskap.

I en undersøkelse om norske kommuners arbeid med klimatilpasning, ble de spurt i hvilke grad de mente at kommunen som organisasjon har kunnskap om klimaendringer som forventes å få lokale konsekvenser. Resultatene viser at de i gjennomsnitt mener de har nogenlunde god kunnskap om emnet, men at det er noen ulikheter innad i kommunens struktur når det kommer til kunnskapsnivået.

Generelt god kunnskap

I resultatene kommer det frem at administrativ ledelse har mest kunnskap. 60% av respondentene, hvor 65% av respondentene utgjør kommunedirektøren og direktørens stab, svarer at administrativ ledelse i meget stor eller stor grad innehar denne kunnskapen. Bare en tredjedel mener at de folkevalgte, i.e. politikerne våre, innehar denne kunnskapen.

For kommunens virksomheter og selskaper helt eller delvis eid av kommunen mener henholdsvis 48% og 40% at de i meget stor grad eller stor grad har kunnskap om klimaendringer som forventes å få lokale konsekvenser.

Dersom man inkluderer de som svarte “Noen grad”, øker tallene til 94% for administrativ ledelse, 93% for kommunens virksomheter, 90% for selskaper helt eller delvis eid av kommunen og 85% for folkevalgte.

Dette spørsmålet ble stilt:
  • «I hvilken grad vil du si at kommunen som organisasjon har kunnskap om klimaendringer som forventes å få lokale konsekvenser?»
Respondentene fikk fire svaralternativ:
  • «Folkevalgte»
  • «Administrativ ledelse»
  • «Kommunens virksomheter»
  • «Selskaper helt eller delvis eid av kommunen»
Respondenten kunne rangere svaret på en fempunktsskala fra «ingen grad» til «meget stor grad». 0 til 42 svarte «vet ikke» for de ulike svaralternativene.
Totalt 142 respondenter svarte på spørsmålet.
 

Klimamonitor kommune
Disse resultatene er samlet inn i september og oktober 2021, gjennom en spørreundersøkelse til norske kommuner. Spørsmålene handlet om hvordan kommunene arbeider med klimatilpasning.

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag fra KS (Kommunesektorens interesseorganisasjon). Målet er å utvikle kunnskap som kan bidra til å nå målene i grunnlagsdokumentet «Mange bekker små» fra KS Landsting i 2020.

Lisensiert under CC BY 4.0

Fri bruk mot kreditering

 
 

 
Forrige
Forrige

Samspillet er spesielt viktig i arealplanleggingen

Neste
Neste

Ser klimatilpasning og klimagassutslipp i sammenheng